Normal_speciaal_passend_onderwijs_leerling_kind

Door de herverdeling van onderwijsgeld, in het kader van passend onderwijs, moeten sommige scholen fors inleveren. Volgens Omroep Gelderland zou de herverdeling van het geld veel minder geld voor de provincie Gelderland betekenen. Tjitske Siderius van de SP had hier Kamervragen over gesteld. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs geeft aan dat hij niet van plan is de betreffende scholen te compenseren, omdat hier geen aanleiding voor zou zijn. Dat meldt Omroep Gelderland.

Vorig jaar is het beschikbare geld voor passend onderwijs herverdeeld over alle scholen in Nederland. Dit moet ervoor zorgen dat alle regio's evenveel geld krijgen om kinderen te begeleiden in het onderwijs. Volgens Omroep Gelderland moeten basisscholen in Gelderland hierdoor gezamenlijk 8,5 miljoen euro inleveren vanaf 2020. In Oost-Nederland zou het speciale onderwijs duurder zijn dan in bijvoorbeeld de Randstad. De reden hiervoor is onduidelijk. Volgens Dekker moeten scholen ervoor zorgen dat er minder kinderen naar het duurdere speciale onderwijs verwezen worden.

Speciaal Onderwijs Twente Oost-Gelderland (SOTOG) trok eerder over dit onderwerp al aan de bel. Volgens de onderwijsinstelling zouden reguliere basisscholen er te lang over doen om kinderen door te verwijzen naar speciaal onderwijs. Dekker geeft aan deze kritiek niet te herkennen. 

© Nationale Onderwijsgids