Normal_rolstoel
Het vinden van een geschikte baan is voor jongvolwassenen met een lichamelijke beperking niet eenvoudig. Het combineren van revalidatie met re-integratie helpt deze jongvolwassenen passend werk te vinden. Dat stelt bewegingswetenschapper en ergotherapeut Joan Verhoef in haar proefschrift 'Improving Work Participation of Young Adults with Physical Disabilities’ waarmee zij op dinsdag 9 juni aan de Erasmus Universiteit Rotterdam promoveert. De door haar ontwikkelde interventie ‘Aan het Werk?!’ integreert multidisciplinaire revalidatie en re-integratie en combineert een groepsprogramma met individuele begeleiding door een ergotherapeut en jobcoach gedurende één jaar. Dit meldt de Hogeschool Rotterdam. 
 

Werk is voor veel mensen belangrijk. Door werk heb je sociale contacten, kun je financieel onafhankelijk worden en meedoen in de maatschappij. "Een toenemend aantal jongvolwassenen met een chronische aandoening en lichamelijke beperkingen bereikt een volwassen leeftijd als gevolg van verbeterde medische zorg. Er zijn geen interventies bekend om hen te ondersteunen bij het vinden van passend werk", aldus Joan Verhoef. Reden voor de promovenda om haar promotieonderzoek te richten op het ontwikkelen, toepassen en evalueren van een interventie om de arbeidsparticipatie te verbeteren van deze jongvolwassenen. 

Twaalf jongvolwassenen namen deel aan het onderzoek in de Polikliniek Jongvolwassen in Rotterdam. Na één jaar hadden acht van hen werk, waarvan vier betaald. Na drie jaar hadden acht deelnemers werk, waarvan zeven betaald. De deelnemers hadden na de interventie minder problemen met dagelijkse handelingen. Niet alleen in werk, maar ook in zelfzorg en vrije tijd. De kosten voor de interventie bedroegen 3130 euro voor één jaar. Uit dit promotieonderzoek blijkt dat het haalbaar is om multidisciplinaire revalidatie en re-integratie te combineren in een interventie en dat een brede geïntegreerde benadering jongvolwassen helpt om passend en duurzaam werk te vinden. Het onderzoek is uitgevoerd met Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam, Erasmus MC, Rijndam Revalidatiecentrum en Bureau Volzin. 
 
© Nationale Onderwijsgids