Normal_monteren1bijlagebijanppersbericht26meijpg

Van maandag 1 tot en met zaterdag 6 juni is het Prokkelweek in Nederland. In deze week staan ontmoetingen tussen mensen met en zonder beperking centraal. Tal van mensen, bedrijven, gemeenten en stichtingen zijn die week actief. Bedrijven en overheden nodigen mensen met een beperking uit stage bij hen te komen lopen. Naar verwachting maken meer dan 1.500 mensen met een verstandelijke beperking daarvan gebruik. Dat meldt Stichting Prokkel.

Ook op scholen, in wijken, buurten en bij verenigingen komen mensen met en zonder beperking samen. Om met elkaar te sporten, te zingen of een les te volgen. Op maandag 1 juni om 13.30 openen Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht en ervaringsdeskundige Peter Kruizinga in Utrecht de ProkkelSterrenslag. Een zeskamp waaraan 64 teams uit het hele land meedoen. Elk team bestaat uit vijf mensen met en vijf mensen zonder verstandelijke beperking. Organisaties zoals UWV, Nuon, Coöperatie DELA en Gemeente Utrecht vormen teams met cliënten en leerlingen van verschillende scholen.

De Prokkelweek is een initiatief van Stichting Prokkel en wordt elk jaar georganiseerd in de eerste week van juni. Prokkel werd in 2008 bedacht door het Fonds verstandelijk gehandicapten, Sien, LFB, VGN, Stichting SPZ, 's Heeren Loo en MEE Nederland. Met de hulp van een aantal zelfstandig ondernemers is het tweedaagse evenement van toen inmiddels uitgegroeid tot de Week van het Prokkelen. In die week worden in heel Nederland op honderden plaatsen activiteiten georganiseerd waarbij mensen met en zonder beperking samenkomen. 

© Nationale Onderwijsgids