Logo_koninklijke_kentalis_logo

Ongeveer 430 externen en enkele tientallen medewerkers van Kentalis kwamen op 29 januari bijeen in de Oosterpoort in Groningen Ter ere van het 225 jarig bestaan organiseerde Kentalis een symposium. Tijdens de ontmoeting stonden de uitwisseling van kennis, kunde en bevlogenheid centraal. 

Paul van der Wijk  van de Raad van Bestuur stond allereerst  kort stil bij de veranderingen in de zorg en bij passend onderwijs. Hierdoor zullen kinderen en jongeren met beperkingen in gehoor, taal en communicatie veel vaker regulier onderwijs zullen volgen dan nu het geval is. Daarbij benadrukte Van der Wijk dat de maatschappij niet van 'gewone' docenten en begeleiders mag verwachten dat ze deskundig zijn in diverse beperkingen, zoals doofheid of autisme. Een symposium als die nu heeft plaatsgevonden is volgens de bestuursvoorzitter een goede mogelijkheid om dergelijke kennis over te dragen. “En dat men de weg weet te vinden naar Kentalis en onze kennis”, aldus Van der Wijk.

Annelies van der Meulen en Nynke van den Bergh, beiden klinisch linguïst legden in de plenaire lezing uit wat een taalontwikkelingsstoornis (TOS) inhoudt en hoe belangrijk vroegtijdige signalering is. Ze gaven praktische voorbeelden en videofragmenten. En advies: Waar kunt u als verwijzer op letten en wat zijn belangrijke signalen?". Hun verhaal werd prachtig ondersteund door Lianne, moeder van Taaltreinpeuter Kian (3,5 jaar). Als ervaringsdeskundige wist zij de hele zaal mee te nemen en te raken. Na het plenaire gedeelte verdeelden de aanwezigen zich over de diverse lezingen, met onderwerpen als 'neonatale gehoorscreening', 'taal in het brein van kinderen met TOS' en 'meertaligheid'.

Tijdens de informatiemarkt kon men informatie inwinnen, kennis uitwisselen en bekijken welk aanbod Kentalis biedt, in de regio en landelijk. De marktkramen werden vòòr aanvang van de eerste lezing, tijdens het buffet en na de laatste lezing goed bezocht. Bijzonder was de aanwezigheid in de stands van enkele cliënten die bij Kentalis behandeling en begeleiding ontvangen bij het wonen. En leerlingen van de dr. J. de Graafschool presenteerden zichzelf met hun gezonde schoolkantine.

© Nationale Onderwijsgids