Normal_kind_jeugd_jeugdzorg_basisschool_dromen23534

In Friesland kampen ongeveer 8000 kinderen en jongeren met psychische problemen. Niet altijd is er begrip voor hun situatie. Zeker wanneer de problemen ernstiger zijn, zoals bij een combinatie van psychische problematiek en verslaving, is er vaak onbegrip. Daarbij valt klare taal: rotjeugd is het! ‘Het zou goed zijn om verder te kijken dan de eerste indruk’, aldus Lizelotte Vos, psychiater. Dit melden initiatiefnemers van de publieksacademie GGZ Friesland en de Leeuwarder Courant. 

Vos is de eerste tafelgast van de Publieksacademie Friesland. Deze Publieksacademie is inmiddels vol en vindt maandag 10 november plaats. Het thema is Rotjeugd! In totaal komen negen thema’s aan bod. Deze behandelen de achtergrond van psychische problemen en werpen een ander licht op de psychiatrie. Gezamenlijk willen GGZ Friesland en Leeuwarder Courant vooroordelen wegnemen en de samenhang in de maatschappij vergroten.
 
De verhalen van jongeren met problemen zijn schrijnend. Regelmatig kunnen zij door psychische klachten, problemen thuis of verslavingen geen kind meer zijn. Hun kansen in de maatschappij nemen snel af doordat zij gestopt zijn met school of op straat leven. Tijdens Rotjeugd! krijgen de bezoekers inzicht in deze jongeren. Naast Vos vertellen Wim Lunter, ambulant hulpverlener en de 17-jarige ervaringsdeskundige Liza hun verhaal tijdens de Publieksacademie. 
 
De Publieksacademie past voor GGZ Friesland goed bij de wens om stigma’s in de maatschappij te verminderen. Begin dit jaar lanceerde de organisatie hiervoor de campagne Niemand is zijn stoornis! om vooroordelen weg te nemen. De Publieksacademie behandelt in totaal negen prikkelende thema’s, zoals depressie, schizofrenie, ADHD, agressie en complexe rouw. De Publieksacademie is een talkshow welke wordt opgenomen en via online video te bekijken is op www.nchannel.tv. Daarnaast wordt de video ook online gepubliceerd via websites en social media van GGZ Friesland en Leeuwarder Courant. Kijk voor meer informatie op: www.ggzfriesland.nl/publieksacademie.
 
© Nationale Onderwijsgids