Normal_verstandelijke_gehandicapt_kind__down_handicap__isabella_2420

Met de invoering van de Wet passend onderwijs op 1 augustus is ook de Tijdelijke geschillencommissie toelating en verwijdering, ook wel de Geschillencommissie passend onderwijs (GPO), van start gegaan. In een drietal kwesties op het gebied van passend onderwijs kan de GPO ingeschakeld worden om te oordelen over geschillen tussen ouders en de school. Dit meldt onderwijsgeschillen.nl. 

Wanneer ouders en het schoolbestuur het niet eens zijn over één van de volgende drie kwesties kan de Geschillencommisie ingeschakeld worden:
 
  • (de weigering van) toelating van leerlingen die extra ondersteuning behoeven
  • de verwijdering van alle leerlingen
  • de vaststelling en bijstelling het ontwikkelingsperspectief
De GPO is een onafhankelijke landelijke geschillencommissie. Zij kan zaken beoordelen in zowel het primair onderwijs (po), het voortgezet onderwijs (vo) en het speciaal onderwijs (so), zowel op basis als voortgezet niveau. De commissie wordt gevormd uit voorzitters en leden met specifieke kennis en deskundigen die nodig zijn voor het geschil in kwestie. De voorzitter, mr. Jacques Dijkgraaf, bepaalt per zitting de samenstelling van de commissie afhankelijk van het te behandelen geschil. De commissie wordt zo samengesteld dat zij een beslissing kan nemen uit onderwijskundig, pedagogisch, psychologisch, medisch en juridisch oogpunt.
 
Klachten over de geboden ondersteuning of begeleiden worden niet door de GPO behandeld. Deze klachten kunnen namelijk ingediend worden bij de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs of de klachtencommissie waarbij de school is aangesloten. Sinds 1 augustus zijn alle scholen voor het primair en voortgezet onderwijs in Nederland rechtswege aangesloten bij de GPO. De kosten van de GPO worden gedragen door het ministerie van OCW.
 
Er zijn twee informatiefolders beschikbaar over de GPO en de procedure van de commissie wanneer zij ingeschakeld wordt:
 
© Nationale Onderwijsgids