Normal_lege_tafel

Vanaf 1 augustus 2014 is het ook in het speciaal onderwijs mogelijk leerlingen te schorsen en dit te melden bij de Inspectie. Tot op heden is dit niet mogelijk en zijn eventuele schorsingen een zaak tussen de school en de ouders. 

Op  1 augustus treedt de wijziging op de Wet op de expertisecentra (v)so-scholen in werking. Vanaf dan zijn schorsingen in de wet opgenomen en kunnen zowel scholen in het speciaal basisonderwijs als in het speciaal voortgezet onderwijs de inspectie officieel bij een schorsing betrekken. 
 
Met het veranderen van de wet wordt van de scholen verwacht dat zij een ‘schorsings- en verwijderingsprotocol’ opstellen, waarin opgenomen is wie bevoegd is een schorsing op te leggen en welke procedures er gevolgd zullen worden. Het protocol moet openbaar gemaakt worden in de schoolgids, zodat ook ouders van deze informatie op de hoogte zijn. 
 
Mocht een leerling geschorst  worden, dan betekent dit niet dat de leerling geen onderwijs meer geniet. De school die tot de sanctie overgaat, blijft verantwoordelijk voor de voortgang van het onderwijs aan de betreffende leerling. Bij schorsingen van langer dan 1 dag zijn scholen verplicht de schorsing te melden bij de onderwijsinspectie. 
 
© Nationale Onderwijsgids