Logo_gemeente_utrecht

Utrechtse kinderen gaan naar frisse scholen waar zij hun talenten optimaal kunnen ontwikkelen. Aan deze ambitie is sinds 2009 hard gewerkt. Met als resultaat dat aan het eind van deze collegeperiode 75% van alle 176 Utrechtse schoolgebouwen is voorzien van een gezond binnenmilieu. Landelijk gezien is de kwaliteit van het binnenmilieu in scholen niet altijd op orde. Het Centrum voor Gezonde Scholen noemt het binnenmilieu in 80 % van de scholen onder de maat. 

Dankzij extra investeringen en inspanningen van schoolbesturen en gemeente gaat het in Utrecht steeds beter met het binnenmilieu in klaslokalen. Sinds 2009 is hier circa 13 miljoen euro in geïnvesteerd. Daarbij gaat het om goede ventilatie (lucht), thermisch comfort (warmte) en energiebesparende maatregelen. De Utrechtse schoolbesturen, leerkrachten, ouders en leerlingen zijn tevreden. Een gezond binnenmilieu in een schoolgebouw heeft een positief effect op de leerprestaties van leerlingen en vermindert het ziekteverzuim, ook van onderwijzers.

Masterplannen Onderwijshuisvesting
Alle schoolgebouwen die in het kader van de Masterplannen Voortgezet Onderwijs en Primair en (Voortgezet)  Speciaal Onderwijs zijn gebouwd, verbouwd, uitgebreid of gerenoveerd worden opgeleverd met een goed binnenmilieu, volgens 'Klasse B' (vergelijkbaar met rapportcijfer 7).

Bestaande schoolgebouwen
Bestaande schoolgebouwen, waar het binnenmilieu het slechtst was, zijn als eerste aangepakt. Bij het schoolgebouw van de Vrije School aan het Hiëronymusplantsoen 3 werd deze zomer met respect voor het monumentale karakter een goed binnenklimaat gerealiseerd. Er kwam een ventilatiesysteem en alle lokalen kregen dubbel glas. Hierdoor kunnen leerlingen en leraren in een gezonde omgeving leren en werken. 

©Nationale Onderwijsgids