Normal_amber_alert_logo

DEN HAAG (Novum) - Ook in andere EU-landen kunnen vanaf donderdag opsporingsberichten voor vermiste kinderen worden verstuurd via de Amber Alert-technologie. Het waarschuwingssysteem, dat in Nederland sinds 2008 gebruikt wordt, is vanaf nu beschikbaar voor alle lidstaten.

Het Amber Alert, een initiatief van softwarebedrijf Netpresenter en de politie, is een landelijk waarschuwingssysteem voor dringende kindervermissings- en ontvoeringszaken. Mensen, bedrijven en nieuwssites die zich hebben aangemeld voor het systeem krijgen per sms of per mail een melding als de politie vreest dat het kind iets ernstigs is overkomen.

Met Amber Alert Europe kunnen andere lidstaten nu ook gebruikmaken van de technologie van het waarschuwingssysteem. Het doel is dat er uiteindelijk één overkoepelend netwerk komt van Amber Alert-systemen, om in de uren na de ontvoering of vermissing van een kind 'levensreddend te zijn, ook over de grens'.

Op amberalert.eu worden voortaan alle vermissingen van kinderen in heel Europa op de kaart gezet. Binnenkort kan bij de vermissing van een kind in een grensstreek bovendien een grensoverschrijdend alert worden uitgestuurd

In Nederland nemen inmiddels meer dan anderhalf miljoen mensen en bedrijven deel aan het waarschuwingssysteem. Zij ontvangen direct bericht bij een vermissing of ontvoering. Miljoenen andere Nederlanders worden op de hoogte gebracht door onder meer televisie, internet en matrixborden op de snelweg. De afgelopen vier jaar werd het kind waarvoor een alert werd uitgedaan in 64 procent van de gevallen gevonden door tips die binnenkwamen naar aanleiding van het alert.

In Nederland is sinds de invoering in november 2008 twaalf keer een alert uitgegeven. De laatste keer dat de politie een Amber Alert deed uitgaan was vorige maand, voor de vermiste 13-jarige Anass Aouragh uit Wassenaar. De dag erna werd zijn lichaam gevonden in een bos in zijn woonplaats. Hij bleek zelfmoord te hebben gepleegd.