Normal_toets_tentamen_examen

UTRECHT - De PO-Raad ziet graag dat wanneer de eindtoets verplicht wordt voor alle basisscholieren, deze aangepast wordt naar het niveau van de betreffende kinderen, met name in het speciaal onderwijs. Dat laat de PO-Raad weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De brief is een reactie op het plan van staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om alle leerlingen in het primair onderwij eenzelfde eindtoets te laten maken. 

De PO-Raad stelt dat de toetsing op maat moet zorgen voor meer zelfvertrouwen onder de leerlingen die de toets maken. Daarnaast geeft een aangepaste toets een beter beeld van het niveau van leerlingen met verschillende achtergronden.

De afgelopen tijd is er veel discussie geweest over het zogenaamde toetsen op maat. Zo stelde hoogleraar Onderwijssociologie Jaap Dronkers van de Maastricht University dat deze vorm van toetsing sociale ongelijkheid zal bevorderer, terwijl hoogleraar Onderwijskunde Roel Bosker van de Rijksuniversiteit Groningen dat idee juist bestrijdt.

Donderdag zal in de Tweede Kamer over het wetsvoorstel Centrale eindtoets worden gesproken, waarbij speciale aandacht zal bestaan voor de toetsing op maat.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem