Leerlingenvervoer, Passen onderwijs, samenwerkingsverbanden

DEN HAAG - Naar aanleiding van een onderzoek van bureau Sardes en vanwege de complexiteit die de invoering van het passend onderwijs met zich meebrengt, heeft staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap besloten de verantwoordelijkheid voor het leerlingenvervoer bij de gemeenten te laten. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Het onderzoek richtte zich op de consequenties van het verschuiven van de verantwoordelijkheid voor dit vervoer van de gemeenten naar de regionale samenwerkingsverbanden. Omdat de inrichting van deze verbanden momenteel nog gaande is via de Wet passend onderwijs, zal pas na afronding hiervan opnieuw gekeken worden naar een eventuele verschuiving van de verantwoordelijkheid van het vervoer.

Het idee voor de verschuiving ging gepaard met de overheveling van de zorgplicht van het onderwijs naar de regionale samenwerkingsverbanden. Gemeenten behouden nu alleen de uitvoerende taak van het leerlingenvervoer. Zij zullen verder geen invloed hebben op de spreiding van het passend onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem