Geld terugbetalen, Salaris, fraude

ROTTERDAM - Wim Blok, ex-voorzitter van de Rotterdamse stichting BOOR voor primair, voortgezet en speciaal onderwijs, en bestuurslid Jan Raat van deze stichting, moeten een deel van hun salaris terugbetalen. Dat meldt RTV Rijnmond.

Tussen 2002 en 2007 werd bij BOOR volgens een onderzoek van de gemeente Rotterdam twijfelachtig met geld omgegaan. Onder meer aan reizen, horeca en sport werden door het bestuur flinke bedragen uitgegeven.

Het huidige bestuur heeft daarom Blok verzocht om 12.000 euro terug te betalen. Het gaat om een deel van een loonsverhoging die Blok kreeg vlak voordat de gemeente een toezichthouder aanstelde bij de scholenkoepel. Raat, die nog steeds werkzaam is bij BOOR, heeft toegezegd 7.000 euro terug te zullen betalen.

Het gemeentelijke onderzoek was tevens bedoeld om de zogenaamde 5-procentregeling na te gaan, waarbij gemeentelijke aannemers 5 procent meer onkosten in rekening brachten dan zij hadden gemaakt voor onderhoudswerk dat zij uitvoerden aan scholen. Of met het geld dat daarmee is gemoeid (700.000 euro) is gefraudeerd, komt uit het onderzoek niet naar voren.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem