de verbinding, doof, groningen

GRONINGEN - Ongeveer de helft van de dove werknemers zit door hun handicap zonder werk thuis. In het examenjaar van het speciaal voortgezet onderwijs worden leerlingen vaak al voorbereid op dit arbeidsloze bestaan, door aandacht te geven aan bijvoorbeeld het aanvragen van een Wajong-uitkering. De Groningse Toine van Bijsterveldt, vader van een dove zoon, kon niet accepteren dat die kansen op werk zo minimaal zijn en zette een bedrijf op speciaal voor doven. Daarover bericht De Gelderlander.

Op één na alle medewerkers van de Verbinding BV hebben een auditieve beperking. Het bedrijf levert bouwelementen als dakkapellen, ramen en schuifpuien van kunststof en aluminium.

De zoon van Van Bijsterveldt heeft inmiddels gekozen voor een carrière in de ict, maar de trotse vader gaat stug door met het promoten van De Verbinding.

Afgelopen maand kreeg de maatschappelijk bewuste ondernemer nog de Hart en Hoofdprijs van de Triodosbank toebedeeld; een prijs voor de meest inspirerende en vernieuwende duurzame ondernemer.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink