Joodse kinderen van school gepest en gewisseld na uitbreken oorlog in Israël

Zeker zes Joodse kinderen zijn in Amsterdam, sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas, van school gepest. De kinderen zitten inmiddels allemaal op een andere school. De VO-raad geeft ook aan meer spanning in de klas rond dit thema te constateren. Dat meldt Jonet. 

“Kinderen worden lastiggevallen en gepest vanwege hun Joodse achtergrond. Informatie over de oorlog komt razendsnel en ongefilterd bij kinderen terecht via sociale media en dat werkt polarisatie in de hand”, zegt Eddo Verdoner, nationale antisemitisme-coördinator, in Het Parool.

Weggepest 

Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft ook verschillende meldingen binnengekregen. In Amsterdam zijn sinds 7 oktober, de dag van het uitbreken van de oorlog, zes Joodse kinderen overgeplaatst naar een andere school. Alle kinderen werden weggepest. Landelijk zal het aantal hoger liggen, maar niet iedereen meldt zich bij het CJO.

Anti-pestbeleid 

Onderwijsminister Mariëlle Paul vindt het volstrekt onacceptabel dat leerlingen worden gepest en bedreigd. Ze vindt het begrijpelijk dat leerlingen zich nauw betrokken voelen bij wat er in Israël en de Palestijnse gebieden gebeurt, “maar het mag nooit leiden tot pesten, racisme of antisemitisme.” Paul wil graag ook dat alle scholen een anti-pestbeleid hebben.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk