Gomarus College krijgt flinke berisping vanwege 'identiteitsverklaringen'

Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft dinsdag laten weten dat het niet wenselijk is dat scholen zoals het Gomarus College ouders van leerlingen bij inschrijving een zogenaamde ‘identiteitsverklaring’ laten tekenen. Daarmee maakt een school de toelating voorwaardelijk aan een bepaalde overtuiging. Dat meldt OOG TV. 

In deze identiteitsverklaring wordt onder meer gepraat over ‘het kwaad’ en het ‘tegengaan wat verkeerd is’. Deze identiteitsverklaringen zouden kunnen betekenen dat ouders afstand moeten nemen van zaken als homoseksualiteit. Dat staat overigens niet specifiek zo in de verklaring. 

Identiteitsverklaring 

De SP, GroenLinks en de PvdA vinden dat een identiteitsverklaring niet past bij een veilig schoolklimaat en gelijke behandeling voor iedereen. Helemaal niet als de seksuele oriëntatie van jongeren als verkeerd wordt gezien. Minister Wiersma zegt dat het nu niet wettelijk verboden is om een identiteitsverklaring te ondertekenen, maar het is wel ‘onwenselijk’ dat scholen toelating voorwaardelijk maken op basis van zo’n verklaring.

Minister Wiersma komt in de loop van dit jaar nog met een reactie op de motie van de Kamerleden. De SP, GroenLinks en PvdA roepen op tot een verbod op deze identiteitsverklaringen. 

'Uit het verband gerukt' 

Het Gomarus College heeft dinsdagmiddag nog met stomme verbazing gereageerd op het besluit van minister Wiersma. Volgens het bestuur is de kritiek van de minister gebaseerd op zaken die door vragen stellende Kamerleden uit hun verband zijn gerukt, waardoor er een compleet verkeerd beeld is ontstaan van de scholengemeenschap. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk