Normal_girl-with-smartphone-and-skateboard-lying-on-walkw-2022-03-04-05-49-25-utc

Jongeren van 15 en 16 jaar slapen veel langer en veel beter als zij met hun ouders afspraken hebben gemaakt over het gebruik van digitale media. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Amsterdam UMC. Als er regels zijn voor het gebruik van een telefoon of tablet gaan jongeren ongeveer een half uur eerder naar bed. Ook slapen ze zo’n twintig minuten langer. Dat meldt het AD.

Als de jongere en zijn of haar ouders aangaven dat er thuis regels zijn over het digitale mediagebruik, dan was er volgens de onderzoekers sprake van ‘consistente regels’. De jongere ging dan eerder naar bed, sliep langer en de kwaliteit van de slaap was ook beter. De slaapkwaliteit werd bepaald aan de hand van de zogenoemde PSQI-score.

Regels 

In de studie is niet gekeken naar de inhoud van de regels van de ouders, maar een regel die vaak geldt is dat jongeren hun telefoon niet mogen meenemen naar hun slaapkamer. Deze moet ’s nachts in een andere ruimte liggen. Of jongeren moeten een uur voordat ze gaan slapen stoppen met gamen.

Onderzoek 

Voor de studie gebruikten de onderzoekers gegevens van bijna 1400 jongeren van 15 en 16 jaar en hun ouders. De jongeren maakten deel uit van een studie waarin ze een langere tijd werden gevolgd. De onderzoekers kozen een meetmoment uit toen de jongeren op de middelbare school zaten. De deelnemers vulden eind 2019 vragenlijsten in over het gebruik van digitale media en of er thuis regels voor waren of niet. Een kleine drie jaar later zijn de resultaten verschenen. Volgens de onderzoekers kostte het verwerken van de data enorm veel tijd. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk