Arje uit Ugchelen gaat na de zomer voor één dag per week naar reguliere school

Goed nieuws! De twaalfjarige Arje uit Ugchelen kan na de zomervakantie voor één dag in de week naar een reguliere school voor voortgezet onderwijs. Hij heeft het Williams Syndroom. Dit is een chromosoomafwijking die zorgt voor een verstandelijke beperking. Dit melden Tubantia en Linkcollege.

Maud Wilms, de moeder van Arje, heeft afgelopen jaar een stichting opgericht om een ‘Samen naar School-klas’ in het voortgezet onderwijs in Apeldoorn te kunnen waarmaken. De stichting heet ‘Stichting Link College’.

Samen leren

Wilms wilde een klas waar jongeren met en zonder beperking samen kunnen leren op school en elkaar kunnen ontmoeten. Eigenlijk zou haar zoon Arje naar het voortgezet speciaal onderwijs gaan, maar Wilms hoopt dat Arje in het nieuwe schooljaar in een klas kan starten op het reguliere voortgezet onderwijs met maximaal vijf andere jongeren met een verstandelijke beperking.

Basisschool

Arje zat in groep acht van basisschool IKC Spreng in Ugchelen. Dit was een reguliere klas waarin de kinderen geen beperking hebben. Arje kreeg ondersteuning vanuit het onderwijs en zorg vanuit het persoonsgebonden budget.

Wilhems zag dat haar zoon het heel goed deed op het moment dat hij meedoet met kinderen zonder verstandelijke beperking. Juist niet apart, maar sámen. Daarom wilde Wilhems een klas realiseren waar kinderen met een verstandelijke beperking heen kunnen als zij ook veel baat hebben om samen te spelen en te leren met kinderen in het reguliere onderwijs.

Informatie

De ‘Samen naar School-klas’ is voor jongeren tussen de twaalf en achttien jaar die een verstandelijke beperking hebben. De eerste schooldag is op 22 augustus op de vmbo-school UGO in Apeldoorn.
 

Door: Nationale Onderwijsgids / Eline Boer