Overname school-app Magister door uitgeverij Sanoma goedgekeurd

Zeven tot acht van de tien leerlingen in het voortgezet onderwijs gebruiken de app Magister. Dat is een soort 21ste -eeuwse variant van de schoolagenda. Magister, van de Edese uitgever Iddink, zegt welk huiswerk je moet maken en vertelt jou (en je ouders) welk cijfer je had voor je laatste proefwerk. Ook verwijst Magister voor steeds meer vakken naar de digitale leermiddelen. Magister komt nu in handen van Sanoma Learning, met Malmberg een van de drie grote educatieve uitgevers van Nederland. Dat meldt NRC.

Dinsdag deed het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) de uitspraak, onder meer in een beroepsprocedure die was aangespannen door Noordhoff Uitgevers. Noordhoff vreesde dat Sanoma Magister zou gaan gebruiken om de eigen producten te bevoordelen. Wie namelijk de app gebruikt beheert ook de toegang tot de digitale leermiddelen die de school bezit. 

Magister 

Sinds augustus 2019 had Sanoma al zijn zinnen gezet op Iddink. Vooral vanwege de educatieve uitgaven, de distributietak en de app Magister. Met Magister erbij krijgt Sanoma Learning nu een sterke positie in educatieve uitgaven.

Bedrijfsgevoelige informatie van concurrenten 

Noordhoff Uitgevers uit Groningen ging hier dus tegen in beroep bij het CBb. Volgens Noordhoff zou Sanoma Magister alsnog kunnen gebruiken om producten te bundelen en scholen over de streep te trekken met extra kortingen. Bovendien kon Sanoma ook via Magister inzage krijgen in bedrijfsgevoelige informatie van concurrenten.

Het CBb stelde echter dat de ACM gelijk had door de overname van Magister-eigenaar Iddink goed te keuren. Volgens het CBb blijft er na de overname nog genoeg concurrentie over. Met dit oordeel komt er een einde aan de procedure van Noordhoff. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk