De strijd om leerkrachten is in volle gang, want lerarentekort loopt hoog op

Zijn er na de zomervakantie nog wel genoeg leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs? Basisscholen in de provincie Overijssel luiden in ieder geval de noodklok. “Docenten worden steeds selectiever in hun keuze voor welke school ze willen werken”, zegt Tessa van Belle, directeur HR bij Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ). Dat meldt RTV Oost. 

Het personeelstekort in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs loopt zo hoog op dat zelfs het Rijk voor komend schooljaar ruim 15 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld om het tekort aan te pakken. In Zwolle zijn ze met dat geld bureau Hatseklas gestart. Dit bureau is bedoeld voor mensen die erover nadenken om voor de klas te gaan staan. 

Arbeidsvoorwaardenpakket 

Basisscholen in Overijssel merken ook dat het steeds lastiger wordt om docenten te behouden, er is tenslotte overal werk te vinden. Van Belle: “Docenten worden selectiever in de keuze om voor een organisatie te werken. Daarom proberen wij onze organisatie zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dat doen we bijvoorbeeld met een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket.”

Coronajaren 

Het tekort zit niet alleen in het basisonderwijs, ook het voortgezet onderwijs heeft er last van. Tijdens de twee coronajaren daalde het tekort wel, maar inmiddels is het tekort weer net zo terug als voor de coronajaren. “De oplossing is niet om docenten bij andere scholen weg te halen, we moeten samenwerken en zoeken naar een blijvende oplossing”, aldus Greetje Sullima, lid van het centrale bestuur van het Enschedese Bonhoeffer College. 

Kansen 

Volgens het UWV biedt het tekort aan leraren in het onderwijs ook kansen. Uit onderzoek naar de arbeidsmarktpositie van afgestudeerde hbo’ers blijkt dat in de top 10 van hbo-opleidingen met een goede startpositie acht tweedegraads lerarenopleidingen in staan. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk