Leerlingen uit Assen knappen fietsen op voor Oekraïense vluchtelingen

Oude fietsen opknappen als praktijkopdracht om deze beschikbaar te stellen aan Oekraïense leerlingen die in Assen verblijven. Dat is wat leerlingen van de technische opleidingen van het Dr. Nassaucollege en het Vincent van Gogh College de afgelopen weken hebben gedaan. Op woensdag 15 juni werden de eerste fietsen aan de Oekraïense leerlingen overhandigd. Dat meldt de gemeente Assen.

In Assen verblijven op dit moment bijna 190 Oekraïense vluchtelingen. Onder hen zijn iets meer dan 60 middelbare scholieren. Zij volgen onderwijs aan de Internationale Schakelklas van het Dr. Nassau College. Aan de Industrieweg 14-16 is sinds eind mei een extra locatie geopend om ruimte te kunnen bieden aan deze nieuwe leerlingen. 

Opgeknapte fietsen 

Wethouder Bob Bergsma legt uit dat een deel van de Oekraïense leerlingen in de gemeentelijke opvanglocaties aan de Eemland of de Jan Bommerstraat (gebouw Univé) verblijft. “Voor de jongeren uit Oekraïne is het van belang dat ze naar school gaan. Hiermee voorkomen we leerachterstanden en het biedt structuur. Het is ook fijn als de leerlingen zelfstandig naar school kunnen komen, het liefst met de fiets. Toen is het idee ontstaan om fietsen voor leerlingen door leerlingen te laten opknappen. Hoe mooi is het dat we nu de eerste fietsen hebben kunnen uitreiken.”

Initiatiefnemer Jos Wortelboer van de gemeente Assen legt uit dat het gaat om fietsen die langere tijd in de openbare ruimte hebben gestaan. “Het zijn meestal fietsen met kleine gebreken. Denk aan lege banden, kromme wielen of kapotte zadels. Deze fietsen worden periodiek door de gemeente verwijderd. Voor de fietsen die niet door een eigenaar worden opgehaald, komt doorgaans een opkoper. Maar deze keer hebben we de fietsen naar de scholen gebracht.” 

Jeroen Draaier is docent Produceren, Installeren en Energie (PIE) aan het Dr. Nassau College. “Toen de gemeente ons met het idee benaderde om fietsen op te knappen voor Oekraïense leerlingen dacht ik direct: hier moeten we samen met onze tweede klassen aan meewerken. Dat de Oekraïners uit hun eigen land moeten vluchten is natuurlijk verschrikkelijk en op deze manier kunnen we toch iets goeds doen voor deze mensen.”

Fietstechniek 

Ook op CS Vincent van Gogh werd het plan zeer enthousiast ontvangen. Directeur Rolf Albring legde het idee voor aan techniekdocent Frank Consenheim en onderwijsassistent Steven Bisschop. Samen geven zij het vak fietstechniek. “Natuurlijk past het opknappen van fietsen past binnen het vak fietstechniek, maar het is vooral mooi dat we samen met onze leerlingen iets kunnen doen voor de Oekraïense leerlingen. Dus uiteraard wilden we meewerken aan dit project!”

Fiets voor alle Oekraïense leerlingen 

Het plan is om de komende weken nog door te gaan met het opknappen van de fietsen. “Uiteindelijk willen we aan alle Oekraïense leerlingen een fiets beschikbaar stellen” besluit wethouder Bergsma. 

Door: Nationale Onderwijsgids