'Hot Girl Summer'-lijst zet jongeren aan tot experimenteren

Duizenden meiden gaan deze zomer opdrachten uitvoeren van zogenoemde 'Hot Girl Summer'-lijsten. Dat blijkt uit de antwoorden op een vragenlijst van NOS Stories. Dat meldt het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).

Op een ‘Hot Girl Summer’-lijst houden jongeren, vooral meiden, met hun vriendengroep een scorelijst bij. Ze kunnen punten verdienen of juist verliezen met opdrachten als naar een feestje gaan, een zuigzoen geven of krijgen, en seks hebben. De lijsten zijn geïnspireerd op een videoclip waarin de Amerikaanse rapper Megan Thee Stallion rapt over een zomer waarin meiden alles doen wat ze zelf willen, zonder rekening te houden met de mening van anderen.

Lijst 

Een vragenlijst van NOS Stories over het fenomeen kreeg een respons 24 duizend deelnemers. 7 duizend jongeren zeiden met hun vriendenkring een lijst bij te houden in bijvoorbeeld een WhatsAppgroep of op Snapchat. De opdrachten kopiëren ze van andere lijsten of verzinnen ze zelf. Het gaat vooral om de consumptie van drank of drugs, regels overtreden en seksuele activiteiten.

Seksueel actief 

De lijsten roepen uiteenlopende reacties op. Het kan ertoe leiden dat meiden voor punten dingen doen die ze eigenlijk niet willen, waarschuwen sommige deskundigen. Ook kan het verlies van punten leiden tot sociale uitsluiting. Anderen wijzen er juist op dat de lijsten meiden aansporen seksueel actief te zijn en in te gaan tegen ongeschreven regels voor seksueel gedrag die vaak wel gelden voor meiden maar niet voor jongens.

Zo’n lijst hoeft niet negatief te zijn, zegt Marthe Van Voorst van Beest, medewerker van het Nederlands Jeugdinstituut. "Jongeren zijn zichzelf seksueel aan het ontwikkelen. Een lijst kan hen op het idee brengen om te experimenteren. Ze ontdekken wat ze fijn vinden en wat niet. Ze leren hun eigen grenzen aan te geven en die van anderen te respecteren. Zo lang ze alleen doen wat ze leuk vinden en geen grenzen overschrijden, is er niks aan de hand."

Professionals hoeven zich niet meteen zorgen te maken als ze merken dat in een groep of klas een lijstje rondgaat, zegt Van Voorst van Beest. "Maar praat er wel over. Benadruk dat het allemaal mag, maar niet hoeft. En stel de vraag: Zou je het ook doen als je er geen punten voor kreeg?"

Nee zeggen 

"Het is belangrijk dat jongeren weten dat ze op elk moment ‘nee’ kunnen zeggen - ook als ze al aan het zoenen zijn. Dat gesprek is altijd relevant. Ook als het gaat over hoe dicht iemand bij je mag zitten en of iemand je mag aanraken. Praat over waarom wel of waarom niet. Houd dat gesprek open. En probeer je als professional bewust te zijn van je eigen normen en waarden. Gedrag dat jij zelf best schokkend vindt, hoeft niet grensoverschrijdend te zijn." Dat gesprek open houden is moeilijk, weet Van Voorst van Beest. "Op onze website hebben we een pagina voor professionals over hoe je seksualiteit en grenzen kunt bespreken."

Door: Nationale Onderwijsgids