Etty Hillesum Lyceum uit Deventer winnaar van Vakkanjer Scout

Juliet, Tamara-Lynn en Dounia van het Etty Hillesum Lyceum (locatie de Marke) uit Deventer mogen zichzelf de trotse winnaar noemen van Vakkanjer Scout van dit jaar! Ze wonnen met hun innovatieve idee Cafe la nuit de la place du forum en Arles . Ze brachten het schilderij Caféterras bij nacht van Vincent van Gogh tot leven voor blinden en slechtzienden door het gebruik van diepte en geluiden. Dat meldt Vakkanjers. 

Het winnende team is heel trots en kan niet geloven dat ze gewonnen hebben. Een van de meiden deelt haar enthousiasme: “Wow, ik ben zo blij! Ik wilde op het moment dat we wonnen eigenlijk gewoon juichen maar toen begonnen we heel hard te gillen. Ja, het was echt een geweldig moment!” Tijdens hun presentatie vertelde het team dat ze maandenlang hard gewerkt hebben aan het idee en prototype. Dat straalde er vanaf, vond de jury.

Vincent van Gogh 

Dit schooljaar zijn ruim 12.000 leerlingen van zo’n 250 scholen aan de slag gegaan met de challenge ‘In het licht van Vincent’ in opdracht van Van Gogh Museum en ASML. De leerlingen werden uitgedaagd om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om de kunstwerken van Vincent van Gogh te behouden voor de toekomst. Leerlingen vanaf groep 7 tot en met het de vierde klas van het voortgezet onderwijs presenteren 15 en 16 juni hun innovatieve oplossingen tijdens de finale van Vakkanjers.

Met de opdracht Beleef het als Vincent van Vakkanjer Scout werden de brugklasleerlingen van 100 middelbare scholen uitgedaagd om het verhaal van een werk van Vincent te vertellen op een nieuwe manier. Met welke zintuigen kunnen ze het schilderij meer laten leven? Laat het licht schijnen over zintuiglijke interacties voor bezoekers en verrijk het kijken naar Vincents kunst met moderne technieken.

Landelijke finales 

Dit jaar vinden de landelijke finales van Vakkanjers plaats op 15 en 16 juni, in Poppodium POPEI tijdens het Dutch Technology Festival in Eindhoven. Hier werd het poppodium omgebouwd tot een Vakkanjer-Museum. Alle prototypes van de finalisten worden tentoongesteld en uitgestald zodat iedereen de ideeën kan bewonderen. Marijn Sponselee, jurylid vanuit ASML, vond het heel bijzonder dat hij de ideeën mocht beoordelen. Hij vertelt: “Als je ziet hoe goed de leerlingen met het proces bezig zijn geweest; van het idee, tot het ontwerp naar een maquette. Ze hebben zoveel geleerd en zoveel stappen gemaakt, echt fantastisch!”

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Vakkanjers