Boek van Chinouk Thijssen door jongeren gekozen als favoriete jeugdboek

De winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2022 is het boek Gegijzeld, van Chinouk Thijssen. De prijs is donderdag uitgereikt, op de Dag van de Jonge Jury. Jongeren tussen de 12 en 16 jaar hadden bijna 6500 stemmen uitgebracht op hun favoriete jeugdboek.

De Jonge Jury is een leesbevorderingsprogramma voor jongeren uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Al ruim twintig jaar doen daar honderden scholen aan mee. De Jonge Jury stimuleert jongeren om boeken te lezen en leert ze een mening te vormen over die boeken. Het is een initiatief van Stichting Lezen en Passionate Bulkboek. Die zetten zich samen met scholen, bibliotheken en boekhandels in om van jongeren lezers te maken.

Chinouk Thijssen 

Chinouk Thijssen (1983) is volgens de organisatie een van de populairste 'young adult'-schrijvers van dit moment, onder andere bekend van de Truth or Dance-trilogie. Haar boek Fataal spel wordt verfilmd. Break a Leg won al eerder de prijs voor Beste Young Adult Nederlandstalig. De Jonge Jury Debuutprijs 2022 was donderdag voor Elin Meijnen, met De tweede stem.

Door: ANP