Robot Leaphy vergroot interesse scholieren in technische opleiding

De vloer van het provinciehuis was vorige week het decor voor de duurzame, zelfrijdende robot ‘Leaphy Oceans’. Deze duurzame versie van een bestaande robot, werd door de Stichting Leaphy aangeboden aan gedeputeerde Robert Strijk. De robot is een zelfbouwpakket waarmee docenten de leerlingen in het mbo en vmbo kan interesseren voor een technische opleiding. Dit meldt provincie Utrecht.

Met in acht name van de 1,5 meter afstand en overige coronamaatregelen, nam gedeputeerde Robert Strijk de robot in ontvangst uit handen van Olivier van Beekum, voorzitter van de stichting Leaphy. De provincie ondersteunt de stichting en heeft tot doel het promoten van opleidingen in robotica, elektrotechniek en programmeren van computers. Met deze kennis krijgen leerlingen een grotere kans op de toekomstige arbeidsmarkt. Stichting Leaphy verwacht dat 10 tot 15 scholen in de provincie het zelfbouwpakket zullen integreren in hun onderwijsprogramma. Volgens Robert Strijk is de robot een goed voorbeeld van de kennis die in de toekomst van jonge mensen gevraagd gaat worden.
 

Plastic afval

De ‘Leaphy Ocean’ is gemaakt van gerecycelde plastic doppen. De doppen worden door de stichting ‘Jutters Geluk’ op de Nederlandse stranden verzameld door met werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het bedrijf Oorbeek smelt de wegwerpdoppen vervolgens om tot een dunne, veelkleurige plaat ter grootte van een strijkijzer. Deze plaat vormt samen met een houten ondergrond, wielen, een batterij en elektronica, de basis van het zelfbouwpakket voor het onderwijs.
 

Buitenland

Vorig jaar nam gedeputeerde Strijk een oudere versie van de robot mee als geschenk op een buitenlandse missie voor de provincie Utrecht. De stichting is van plan om de duurzamere versie van robot Leaphy verder te ontwikkelen, zodat nog meer onderwijsinstellingen de robot opnemen in hun onderwijsprogramma.    
 
Door: Nationale Onderwijsgids