Normal_petjes

Petten, mutsen en zelfs hoeden zijn door de jaren heen weer helemaal hip geworden. Niet alleen in de winter tegen de kou: maar ook gewoon ‘s zomers in de klas. Daarnaast zijn bedrukte petjes natuurlijk een geweldig leuke manier om een teamgevoel neer te zetten. Maar is er genoeg reden om petjes in het onderwijs toe te staan?

Petjes brengen voordelen voor hooggevoelige kinderen

Hoewel petjes over het algemeen verboden worden in de klas, kan het voor sommige kinderen ontzettend veel voordeel opleveren. Wordt er namelijk regelmatig aan de kinderen gevraagd waarom zij eigenlijk een petje of een muts dragen? In veel gevallen niet: hoofddeksels verdwijnen per schoolregels direct aan de kapstok. Te begrijpen natuurlijk, maar sommige kinderen kunnen er echt baat bij hebben.

Wat is namelijk het eerste dat je doet wanneer er teveel geluid om je heen is? Juist: je legt de handen op de oren om deze te beschermen van de vele prikkels. Dit is dan vaak ook de reden dat hooggevoelige kinderen graag petjes of mutsen dragen. Het zorgt er namelijk voor dat al die prikkels van buitenaf wat minder intens binnenkomen.

Prikkels, stimulatie en het voorkomen hiervan

Hooggevoelige kinderen zijn nu eenmaal een stuk gevoeliger voor al deze prikkels. Alles wat aan prikkels binnenkomt wordt normaal als het ware ‘gefilterd’. Bij hooggevoelige kinderen is deze filter wat minder actief en komt alles stukken heftiger binnen: geluiden, energieën, emoties en andere invloeden van buitenaf. Het is dan ook logisch dat een hooggevoelig kind zichzelf wat wilt beschermen tegen deze vele prikkels. Een overvloed aan prikkels kan namelijk tot allerlei zaken leiden: mindere concentratie, hoofdpijn en soms zelfs een agressieve houding naar de omgeving. Die overload aan informatie laat de hersenen nu eenmaal wat op hol slaan.

Petjes in het onderwijs: hoe kan het wel?

Hoewel het hartstikke logisch is dat petten in het onderwijs als regel niet toegestaan zijn, zouden uitzonderingen mogelijk moeten zijn. Wat als het dragen van een hoofddeksel toegestaan zou worden om de kinderen op deze manier bescherming tegen de invloeden van buitenaf te bieden? De kinderen hebben meer mogelijkheid om zich te concentreren en de werkprestaties zouden zomaar eens vooruit kunnen gaan. Door de petjes of mutsen achterstevoren te laten dragen blijven ogen en de rest van het gezicht gewoon zichtbaar, en blijven de oren beschermt tegen de indrukken van buitenaf.

Petjes in het onderwijs: go, or no go?