Normal_rss_entry-176605

Nederlandse media hebben maandag massaal de 1 april-’grap’ van het Haga Lyceum in Amsterdam en oud-PVV’er Arnoud van Doorn veroordeeld. Van Doorn en de school die onder vuur ligt omdat docenten banden met salafisten zouden hebben, stelden zondag dat de politicus werd aangesteld als interim-directeur. Dit bleek maandag een grap te zijn.

Talloze media hebben zowel Van Doorn als het lyceum zelf zondag en maandag gevraagd of het een 1 april-grap betrof. Dit was niet het geval, stelden beide partijen. Onder meer de NOS, het ANP, Het Parool, RTL Nieuws, NRC, het AD, De Telegraaf en AT5 maken maandag melding van de journalistieke controles die zij hebben uitgevoerd alvorens het bericht te plaatsen.

De school en Van Doorn wilden met hun ‘grap’ aantonen hoe eenvoudig media fake nieuws zouden overnemen. “Het ANP is willens en wetens misleid. Dit is een bijzonder kwalijke zaak", aldus interim-hoofdredacteur Erik Raven. Ook het Genootschap van Hoofdredacteuren noemt de handelwijze van Van Doorn en Atasoy "kwalijk, dom en kortzichtig''.

Voorzitter Marcel Gelauff, tevens hoofdredacteur van het NOS Journaal, vindt dat beiden bewust gelogen hebben. “We hebben meerdere keren gevraagd of het klopte en dan wordt er keihard gelogen. Wie heeft hier iets aan?'' De grap ondergraaft volgens Gelauff de kracht en de waarde van het nieuws. Bovendien snijden Van Doorn en Atasoy zichzelf in de vingers. “Je gaat je bij de betrokkenen bij alles afvragen of het wel klopt.'' 

Door: ANP