Normal_windmolen_wind_energie_lucht_duurzaamheid_klimaat

De Klimaatmars in Amsterdam op zondag 10 maart wordt aangevoerd door Nederlandse klimaatstakers. Die dag gaan jong en oud samen de straat op voor een eerlijk klimaatbeleid. Onder andere de initiatiefnemers van de schoolstakingen voor het klimaat Dila Doğan (16) en Pieter Lossie (17) spreken de deelnemers toe. Dit meldt FNV.

Minicollege

Voorafgaand aan de Klimaatmars is er een kort podiumprogramma met optredens van Claudia de Breij en Typhoon, gepresenteerd door Froukje Jansen. Klimaatwetenschapper en hoofdauteur bij het wetenschappelijke VN-klimaatpanel IPCC Heleen de Coninck geeft een minicollege over klimaatverandering.
 

Schoolstakingen

Ook de initiatiefnemers van de schoolstakingen voor het klimaat Dila Doğan (16) en Pieter Lossie (17) spreken de deelnemers toe. Zij worden vergezeld door klimaatstakers van het eerste uur Lilly Platt (10) uit Zeist en Jovanna van den Berg (wordt zondag 10 maart 13 jaar) uit Olst. De kop van de mars bestaat uit jongeren die opkomen voor hun toekomst.
 

Deelnemers uit alle hoeken van het land

De oproep aan de politiek en grote vervuilers om te stoppen met treuzelen en te zorgen voor een goed en eerlijk klimaatbeleid wordt breed gedeeld. Van Sittard tot Loppersum en van Middelburg tot Hoorn, in het hele land bereiden mensen zich voor op de Klimaatmars. Ze maken spandoeken, organiseren bijeenkomsten en maken samenreis-afspraken.
 
De organisatoren verwachten een diverse stoet van scholieren, studenten, werknemers, gezinnen, grootouders, kleine ondernemers, boeren, huurders, huiseigenaren, maar ook surfers, kunstenaars en natuurliefhebbers. Voorafgaand geven onder anderen de scriba (de hoogste secretaris) van de PKN en de bisschop van Haarlem-Amsterdam in de Dominicuskerk in Amsterdam hun zegen aan de mars.
 

Klaar met vage beloften

De landelijke Klimaatmars in Amsterdam wordt georganiseerd door Milieudefensie, de FNV, Oxfam Novib, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond. De organisaties zijn klaar met vage beloften en halve maatregelen en willen concrete afspraken. Ze roepen de regering op te kiezen voor échte oplossingen. De grote vervuilers moeten eerlijk betalen. Voor een veilige toekomst voor iedereen.
 
Inmiddels hebben zich ruim 50 maatschappelijke organisaties en politieke partijen bij dit initiatief aangesloten.
 
Door: Nationale Onderwijsgids