Normal_laks_landelijk_aktie_komitee_scholieren

De website Examenklacht.nl van LAKS heeft vanaf maandagmiddag drie uur tot woensdagochtend tien uur problemen ervaren met de bevestigingslink. Dit heeft dubbele klachten opgeleverd. Het team van LAKS is nu druk bezig dit te analyseren en zal morgenochtend alle dubbele klachten verwijderen. Dit meldt LAKS.

Alle ingediende klachten – ongeacht of ze wel of niet waren bevestigd– kwamen binnen op de database. Er zat alleen een vertraging in. Op woensdag 16 mei om 10.00 uur is de gehele functie met de bevestigingslink verwijderd uit het systeem. Op woensdag 16 mei omstreeks 18.00 uur is de laatste communicatie waarin stond dat bevestigen noodzaak was voor het doorkomen van de klacht verwijderd. Er stond dus tegenstrijdige informatie op de site: dat je wél en dat je níet hoefde te bevestigen.
 
Dit heeft dubbele klachten opgeleverd. Er is een aantal examens geanalyseerd en daaruit blijkt duidelijk dat leerlingen nogmaals klachten hebben ingediend om zeker te zijn dat hun klacht door is gekomen. Voor het examen vwo Frans zijn er 7519 klachten ingediend. Uit de analyse blijkt dat er daarvan maximaal 620 dubbel zijn ingediend. Voor het examen vwo geschiedenis waren er 7267 klachten waarvan maximaal 287 dubbel. LAKS gaat door met het maken van analyses en zal morgenochtend alle dubbele klachten uit de systemen verwijderen zodat het weer klopt.
 
 Wel is evident dat het aantal dubbele klachten meevalt en er dus wel degelijk sprake is van een fors aantal klachten en een toename ten opzichte van eerdere jaren. Aan het einde van het centraal schriftelijk examen zal het LAKS schone statistieken aanleveren. Nu kan iedereen uitgaan van de statistieken op de roosterpagina van examenklacht.nl, als zij een ruime en voorlopige foutmarge van 10 procent hanteren.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids