Normal_moe_boos_stress

Angst, hoge hartslag, hoofdpijn, buikpijn, black-outs... voor sommige leerlingen loopt de spanning voor de examens zodanig op dat zij er aan onderdoor gaan. Hoeveel eindexamenkandidaten in Nederland elk jaar last hebben van examenstress is niet bekend, maar het lijkt er wel op dat stress in zijn algemeenheid toeneemt onder jongeren. In gesprek met de Nationale Onderwijsgids legt docent Medische en Klinische Psychologie Ivan Nyklicek (Tilburg University) uit hoe dat komt en wat leerlingen kunnen doen om meer ontspannen hun examens in te gaan. 

Hoewel er nog geen afgeronde onderzoeksresultaten naar examenstress voorhanden zijn, vermoedt Nyklicek dat de toenemende stress onder jongeren te maken heeft met prestatiedruk. Door de onzekere arbeidsmarkt is het belangrijker geworden je te onderscheiden. Ook de social media spelen een rol, denkt de universitair hoofddocent. "Alles moet geweldig zijn en er ook geweldig uitzien. Als het eens een keer niet zo geweldig is, raak je direct in de stress. Het lijkt wel alsof mensen minder kunnen hebben."

Volgens Nyklicek zijn meisjes gevoeliger voor stress dan jongens omdat zij vaker last hebben van negatief denken waardoor de spanning oploopt. Wat kunnen examenleerlingen doen om die negatieve gedachten de kop in te drukken? Nyklicek adviseert jongeren goed naar hun eigen gedachten te kijken. "Waar het om gaat: je gedachten zijn geen feiten, maar korte dingetjes in je hoofd die je niet hoeft te geloven. Als je dat onder de knie hebt, kan je het laten gaan en je weer richten op de opdracht."

Lees hier het volledig interview 'Stress tijdens het eindexamen? "Je hoeft je gedachten niet te geloven"' met meer tips van Ivan Nyclicek.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids