Omstreden islamitische middelbare school trekt minder leerlingen aan dan verwacht

Het omstreden nieuwe islamitische Cornelius Haga Lyceum heeft een flink lager aantal leerlingen binnengehaald in haar eerste jaar dan verwacht. De school rekende namelijk op 180 leerlingen, maar dit bleken er uiteindelijk slechts 45 te zijn. Om die reden moet de school geld terugbetalen aan het ministerie van onderwijs. Dit meldt de Volkskrant. 

Het ministerie had de school een vergoeding toegekend op basis van het verwachte aantal leerlingen. Het bedrag dat moet worden terugbetaald, zal in twaalf maanden tijd worden verrekend met de toekomstige bekostiging, zo laat het ministerie weten.

Nieuwe scholen krijgen daarnaast een paar jaar de tijd om te groeien, dus de nieuwe school maakt zich vooralsnog geen zorgen. Pas als de school na zes jaar, twee jaar op rij minder dan negenhonderd leerlingen heeft, is dat een reden voor het ministerie om de bekostiging te staken.

De school heeft volgens Soner Atasoy, van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO), ruim honderddertig aanmeldingen binnengekregen, maar heeft besloten om te beginnen met alleen brugklassen, waardoor het aantal ingeschreven leerlingen lager uitvalt. Atasoy licht de situatie verder toe: “De stichting heeft een vijftienjarige prognose op laten stellen door een erkend bureau om de levensvatbaarheid aan te tonen. Er is nu nog geen verschil te meten tussen de geprognosticeerde en werkelijke leerlingenaantal, omdat de school pas na zes jaar volgroeid zal zijn.”

Daarnaast ging er aan de start van de school een lange juridische strijd vooraf, met het ministerie van Onderwijs en de gemeente Amsterdam. Deze laatsten vreesden dat de stichting geen goed onderwijs zou kunnen verzorgen, en vroegen zich af of het burgerschapsonderwijs wel in goede handen is bij de SIO, aangezien een bestuurslid zich in 2014 positief heeft uitgelaten over de Islamitische Staat. Vanwege de (onsuccesvolle) juridische procedure om de school te voorkomen, heeft de school maar kort de tijd gehad om actief leerlingen te werven.


Door: Redactie Nationale Onderwijsgids