Normal_wiskunde_rekenmachine_rekenen_les

In het huidige schooljaar (2017-2018) telt het cijfer voor de rekentoets niet meer mee voor het behalen van het vwo-diploma. De ministerraad heeft op voorstel van minister Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs hiermee ingestemd. Dat meldt Rijksoverheid.

De rekentoets wordt dit jaar wel afgenomen maar telt niet meer mee voor het behalen van het diploma. De wijziging heeft alleen effect voor het vwo. Voor leerlingen in het havo, vmbo en mbo telde de toets al niet mee.

Omdat het belangrijk blijft dat alle leerlingen met een goede rekenbasis van school gaan, werken betrokkenen aan een plan hoe rekenen kan meetellen voor het behalen van een diploma in het vmbo, havo, vwo en mbo. Dit is vooruitlopend op de uitkomsten van curriculum.nu. Het is daarom belangrijk dat de opgebouwde expertise en energie voor rekenonderwijs binnen de scholen behouden blijft en wordt versterkt.

Momenteel wordt in curriculum.nu de hele onderwijsinhoud van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs tegen het licht gehouden. Rekenen moet daarbij een stevige plaats krijgen. Als inbreng hiervoor ontwikkelt de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren  een alternatief voor de rekentoets. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids