Logo_download__3_

Ruim 56 procent van de kinderen in Nederland heeft er geen vertrouwen in dat wereldleiders goede beslissingen voor kinderen nemen. Ze maken zich het meest zorgen over pesten. Dat blijkt uit een nieuw wereldwijd onderzoek dat UNICEF publiceert op 20 november, de internationale Dag voor de Rechten van het Kind én de allereerste World Children’s Day. Dit meldt UNICEF.

Nederlandse kinderen blijken zich vooral druk te maken over pesten (38 procent), terrorisme (35 procent), en oorlog en conflicten (34 procent). Helaas heeft 90 procent van de Nederlandse kinderen het gevoel dat zijn of haar mening niet op prijs wordt gesteld door wereldleiders, terwijl 84 procent van de jeugd denkt dat de wereld een betere plek zou zijn, als de leiders beter naar hen zouden luisteren.
 
Om kinderen de mogelijkheid te geven om zich uit te kunnen spreken over onderwerpen die zij belangrijk vinden, nemen kinderen in de hele wereld vandaag de ‘volwassen’ wereld over. Er vinden take-overs plaats in de VN-gebouwen in Genève en New York, in het Europees Parlement, bij presidenten (onder andere in Frankrijk, Chili en Luxemburg), bij FC Barcelona en de Turkse voetbalclub Galatasaray, bij bedrijven zoals Facebook, LEGO en Unilever en bij honderden kranten en radio- en televisieshows. World Children’s Day is de dag waarop kinderen het eindelijk voor het zeggen hebben.
 
Meer dan elfduizend jongeren in veertien landen (waaronder duizend in Nederland) hebben aan het onderzoek van UNICEF meegedaan. Nederlandse kinderen maken zich het meest zorgen over pesten (38 procent). Dit is ook het thema waarvoor ze persoonlijk het meest bang zijn (47 procent). Als het om honger gaat denkt 90 procent van de Nederlandse kinderen dat ze daar nooit mee te maken zullen krijgen. Nederlandse kinderen maken zich het minst zorgen over natuurrampen (18 procent) en de behandeling van vluchtelingenkinderen (18 procent).
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids