Normal_rss_entry-102989

Het aantal geregistreerde verkeersongelukken waarbij scholieren tot 18 jaar bij betrokken zijn, is de afgelopen drie jaar met 18 procent toegenomen. Maar het aantal gewonden dat daarbij is gevallen is volgens politiecijfers juist met 21 procent gedaald, zo blijkt uit een rapport van de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ICT-bureau VIA. Dit meldt ANP.

De organisaties spreken toch van een "zeer zorgelijke trend''. Een woordvoerder van de verzekeraars wijst erop dat ongelukken met fietsers lang niet altijd worden geregistreerd. ,,We missen veel ongelukken waar de politie niet bij is. Ook waar mensen bij gewond raken. Mensen gaan vaak zelf naar de eerste hulp.'' Wel geven de cijfers een indicatie, zegt hij.

In de eerste zes maanden van dit jaar waren volgens het rapport 3073 jongeren betrokken bij een ongeval. Er vielen 1151 slachtoffers. In de eerste helft van 2014 waren er minder ongelukken, maar vielen wel 1459 slachtoffers. Het gaat hoofdzakelijk om gewonden. Gemiddeld loopt 1 procent van de ongelukken dodelijk af. Dodelijke ongelukken met jongeren worden in het rapport niet verder vergeleken.

De VVN-campagne De scholen zijn weer begonnen is dus meer nodig dan ooit, aldus Veilig Verkeer Nederland (VVN). Niet alleen voor de kinderen van de basisscholen maar zeker ook voor de leerlingen van het voortgezet onderwijs. In de eerste weken van het schooljaar vinden er twee keer zoveel ongevallen plaats in het verkeer onder brugklassers. Behalve dat de scholieren de nieuwe route en dus ook de gevaren op de weg niet kennen hebben ze vaak weinig ervaring in het verkeer. Daarnaast hebben zij hun impulsen nog niet goed onder controle en zien daardoor weinig risico’s. Ook het groeiende gebruik van de smartphone op de fiets is een oorzaak, meldt VVN.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids