Normal_bier_proost_alcohol_drank

De GGD wil meer preventie en voorlichting over het gebruik van alcohol en drugs, zowel voor ouders als op scholen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de scholieren tussen de 16 en 18 jaar ervaring heeft met het gebruik van alcohol, vaak ook nog in flinke hoeveelheden. Cannabis is populair onder een kwart van de leerlingen. Dit meldt AT5.

In het onderzoek werden leerlingen over hun alcoholgebruik en hun drugsinname bevraagd. 60 procent van hen dronk in de maand voorafgaand aan het onderzoek alcohol. Daarvan dronk 45 procent vijf glazen of meer, het zogenaamde 'binge drinken'. 25 procent van de leerlingen gebruikt cannabis op regelmatige basis, 51 procent gebruikte dit middel ooit. XTC is veel minder populair: 4 procent van de leerlingen nam XTC in de maand voor het onderzoek, 15 procent gebruikte dit middel ooit. Het gebruik van XTC wordt sterk gelinkt aan het gebruik van alcohol en cannabis. Het gebruik van cannabis en XTC is onder 16 tot 18-jarige Amsterdammers hoger dan het landelijke niveau. 
 
De GGD wil het bewustzijn van de schadelijkheid van de middelen op de gezonde ontwikkeling van leerlingen verhogen en wil hiervoor samen met het Jellinek ouders beter informeren. Ook zou er meer aandacht voor moeten komen op scholen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids