Normal_spaarpot_spaarvarken_geld

43 procent van de vmbo-scholieren leert op school niet hoe ze met geld moeten omgaan, terwijl 58 procent van hen dit wel (heel) belangrijk vindt. Dat blijkt uit onderzoek van platform Wijzer in geldzaken onder ruim 500 vmbo-scholieren. De grootste behoefte onder de scholieren: leren rondkomen met je geld. Naarmate de leerlingen ouder worden, zeggen ze makkelijker geld uit te geven en vaker iets te kopen waar ze spijt van krijgen. Dat meldt Noordhoff Uitgevers.

Vandaag presenteren Wijzer in geldzaken en Noordhoff Uitgevers een themakatern voor vmbo-scholen over omgaan met geld. Een op de drie vierdejaars leerlingen geeft aan dat ze in de onderbouw graag meer hadden willen leren over omgaan met geld. Hoe ouder de leerlingen, hoe vaker ze zeggen het meeste van hun geld uit te geven (van 27 procent in jaar één naar 42 procent in jaar vier). Naarmate ze ouder worden zeggen vmbo-leerlingen bovendien makkelijker geld uit te geven (27 procent in jaar één tegenover 37 procent in jaar vier). Daarnaast stijgt het percentage dat weleens spijt heeft van een aankoop met de leeftijd: van 60 procent in jaar één naar 74 procent in jaar vier.

Tweederde van de vmbo'ers vindt dat ze structureel te weinig geld hebben om te kopen wat ze willen. Wanneer het geld op is wachten de scholieren in 61 procent van de gevallen met hun aankoop. De Junior Monitor van Wijzer in geldzaken laat zien dat dit percentage onder basisscholieren van 8 tot en met 11 jaar 71 procent bedraagt. 28 procent van de vmbo-leerlingen vraagt daarnaast het benodigde geld aan familie of vrienden. Dit percentage bedraagt onder basisscholieren 13 procent. 80 procent van de basisscholieren zegt goed na te denken voorafgaand aan een aankoop. Onder vmbo-leerlingen bedraagt dit percentage 68 procent.

In lijn met de behoefte onder scholieren aan les over geld heeft Wijzer in geldzaken samen met Noordhoff Uitgevers een themakatern ontwikkeld dat bruikbaar is voor alle vmbo-scholieren die het leergebied Mens en maatschappij volgen. Het katern 'Wijzer met Geld' verschijnt vandaag bij de methode Plein M.

© Nationale Onderwijsgids