Normal_smartphone_2

Steeds meer jongeren hebben een smartphone en/of tablet in hun bezit. Zo'n 65 procent van de Nederlanders van dertien jaar en ouder heeft een tablet in bezit. Er blijkt bijna geen enkele jongere meer te zijn die niet een eigen smartphone heeft; 96 procent van de jongeren heeft een dergelijk toestel in bezit. Scholen zouden er goed aan doen om een smartphone-verbod in te voeren, bleek onlangs uit onderzoek van de London School of Economics. Dat meldt GfK. 

Wanneer het gebruik van een smartphone op school verboden is, blijken leerlingen betere resultaten te behalen dan leerlingen die wel hun telefoon in de les mogen hebben. Moeilijk lerende scholieren scoorden wel 14 procent hoger. Toch maken steeds meer scholen gebruik van een smartphone of tablet in de les. Hiervoor worden educatieve apps ingezet, waarmee de mobiele telefoon worden gebruikt voor quiz- en toetsdoeleinden.

Jongeren zijn ook steeds meer te vinden op sociale media. Zo'n 89 procent van de Nederlandse jongeren heeft een Facebookaccount. 52 procent van de jongeren heeft ook een account op Twitter. Dit blijkt uit de resultaten van het onderzoek 'GfK Trends in Digitale Media & Entertainment'. Het tabletgebruik is onder jongeren behoorlijk gestegen. In zes maanden tijd is het aantal gestegen van 50 procent naar 57 procent. Er zit echter ook een keerzijde aan dat jongeren steeds meer online zijn. Zo neemt ook het digitale pesten toe. Dit kan bijvoorbeeld het plaatsen van nare berichten op een ander zijn Facebookpagina zijn. Maar het pesten wordt ook via de smartphone gedaan. Tegenwoordig hebben jongeren meer contact met elkaar via bijvoorbeeld Whatsapp. Ook via dit middel worden kinderen gepest. 

© Nationale Onderwijsgids