Het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) wil dat er een landelijk interventieteam komt dat gemeenten en scholen helpt die te maken hebben met radicaliserende moslimjongeren. Volgens burgemeester Aboutaleb en de directeur van COT is het creëren van banen voor de radicaliserende jeugd niet de oplossing. Dit meldt de NOS.
In een landelijk interventieteam zitten ervaringsdeskundigen die met geradicaliseerde jongeren praten over bijvoorbeeld psychische problemen of een fascinatie voor geweld. “Die mensen weten hoe ze het de vorige tien keer hebben gedaan en of iets werkt. Ervaring kun je niet in elke gemeente opbouwen. Dat kan alleen landelijk”, vertelt COT-directeur Zannoni.
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam is van mening dat het geven van onderwijs en het creëren van banen niet genoeg is om radicalisering van jongeren tegen te gaan. Zannoni is het met hem eens. “Het zal heus de kans op radicalisering verkleinen. Maar vaak is de drijfveer een ideologische, of hebben de jongeren een fascinatie voor geweld en avontuur. Voor hen spelen geen sociaal-economische belangen.”
Voor onderwijs geldt hetzelfde. Volgens Zannoni heeft school geen enkele invloed meer als iemand echt geradicaliseerd is. Docenten trainen in het signaleren en aanpakken van radicalisering is geen oplossing zegt Zannoni. “Dat zou te eenvoudig zijn. Het is wél belangrijk om een plek te bieden waar scholen naartoe kunnen gaan, waar mensen met ervaring ze kunnen helpen.”
Begin januari heeft het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) een telefonische hulplijn opgezet, voor ouders die niet weten hoe ze om moeten gaan met hun geradicaliseerde kinderen. “Veel ouders maken zich grote zorgen over hun kinderen. Voor een aantal ouders is radicalisering zeer dichtbij gekomen”, zegt SMN. Inmiddels hebben al meer dan 100 personen en organisaties zich bij het SMN gemeld.
© Nationale Onderwijsgids