Laptop, Spyware, Computervredebreuk

SCHAGEN (Novum) - De twee leerlingen van een school in Schagen die in februari werden opgepakt omdat ze spyware op de laptops van drie leraren hadden gezet mogen de les niet meer in. Ze moeten zich dit schooljaar verder zien te redden met thuisstudie. Ze mogen nog wel examen doen, maar alleen op een andere vestiging van het Regius College. Dat is met hun ouders overeengekomen, zegt voorzitter van het college van bestuur Anne Hoekstra vrijdag.

Met de spyware hebben de leerlingen van 17 en 18 jaar vooraf inzage gehad in zeven toetsen. Voor al die toetsen hebben ze een 1 gekregen. Als ze hun examen dit jaar niet halen, moeten ze hun middelbare school elders afmaken.

Het handelen van de leerlingen heeft volgens Hoekstra een 'behoorlijke impact' op het docententeam gehad. "Het vertrouwen van de docenten is ernstig geschaad. Dan mag je als school niet verwachten dat zij die leerlingen weer hun les in laten."

Medewerkers van het college ontdekten de spyware toen op een van de laptops een programma werd gevonden dat er niet thuishoorde. Daarna werden ook andere laptops bekeken en werd de spyware ontdekt. Dit werd doorgespeeld naar de politie, die de leerlingen vorige maand oppakte. Die onderzoekt de zaak nog. "Als uit dat onderzoek blijkt dat zij meer op hun kerfstok hebben, bestaat de mogelijkheid dat we meer maatregelen nemen", zegt Hoekstra.