Normal__mg_1816__overeenkomst_voortijdigschoolverlaten-_fs_wierd___

LELYSTAD - Afgelopen maandag hebben gemeenten en scholen in de regio Flevoland onderlinge afspraken over voortijdig schoolverlaten vastgelegd. Samen met scholen voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs heeft wethouder Willem de Jager (gemeente Lelystad) namens alle betrokken gemeenten de samenwerkingsovereenkomst 'Voortijdig Schoolverlaten 2012-2015' ondertekend.

Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt wil met alle gemeenten en scholen afspraken maken om het aantal schoolverlaters over vier jaar met 25.000 te verminderen. Een voortijdig schoolverlater is een jongere tot 23 jaar die stopt met school zonder een havo- of vwo-diploma of zonder een diploma op ten minste mbo-niveau 2 behaald te hebben.

Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst verplichten gemeenten en schoolbesturen zich tot het gezamenlijk uitvoeren van maatregelen die daadwerkelijk moeten leiden tot het terugdringen van voortijdig schoolverlaten. ROC Flevoland is daarbij de contactschool voor de regio Flevoland.

Een belangrijk deel van de middelen wordt ingezet op de Plusvoorzieningen in het voortgezet onderwijs en mbo. Deze voorzieningen zijn bedoeld voor leerlingen met multiproblematiek. Zij krijgen tijdelijk extra ondersteuning om hen te leren met deze problemen om te gaan, zodat zij daarna kansrijk hun schoolloopbaan kunnen vervolgen.

Via persbericht gemeente Lelystad

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres

Foto: Gemeente Lelystad