Hbo-studenten lopen ruim 5.000 euro mis wanneer zij doorstromen naar universiteit

Hbo-studenten die doorstromen naar de universiteit, gaan er op achteruit met hun basisbeurs. Bij sommige studenten loopt het gemiste bedrag op tot meer dan 5.000 euro. Dat meldt Radar.

Studenten die een bachelor en daarna een master halen op het hbo of op de universiteit kunnen sinds dit schooljaar weer in aanmerking komen met een basisbeurs. Dat geldt ook voor studenten die na hun universitaire bachelor nog een hbo-master volgen. Maar het tegenovergesteld geldt niet. Hbo-studenten die hun master aan de universiteit willen volgen, lopen een jaar aan basisbeurs mis.

Vorig jaar gebeurde dit bij zo’n 5.000 studenten. In de jaren daarvoor bij wat meer: ongeveer 8.000 studenten vielen buiten de boot, laten cijfers van het CBS zien.

Niet uit te leggen

In Radar vertelt minister Dijkgraaf van Onderwijs dat hij het zelf ook moeilijk kan uitleggen. Hij vindt dat het juist moet worden gestimuleerd dat studenten zichzelf extra willen scholen. Dan moet het niet zo zijn dat zij worden benadeeld. “Het is een heel goed punt”, zegt hij in Radar. “Maar een volgende stap hierin is echt voor het volgende kabinet.”

Bij een eenjarige master krijgen studenten één jaar geen basisbeurs. Wanneer een hbo-student een tweejarige universitaire master volgt, krijgt die maar één jaar de basisbeurs. "Je krijgt in het huidige systeem een jaar minder prestatiebeurs dan de nominale duur van de masteropleiding: 2-1=1", aldus de minister.

Door: Nationale Onderwijsgids