Voor meisjes is een veilige sfeer in de jeugdzorg noodzakelijk

Meisjes in jeugdzorginstellingen hebben, meer dan jongens, baat bij een veilig sociaal klimaat en een goede band met hun begeleiders. Onderzoeker Juliette Sonderman van de Tilburg School of Social and Behavioral legt uit dat meisjes die in zo’n instelling belanden andere dingen hebben meegemaakt dan jongens. Meisjes zijn vaker slachtoffer geweest van seksueel misbruik en hebben daardoor vaker last van complexe trauma’s dan jongens. Dat meldt Skipr. 

Een veilige sfeer is voor meisjes van belang in zowel het contact met begeleiders zelf als onderling, zeker als de meisjes in een gesloten instelling zitten. Dan hebben ze namelijk geen steun van de buitenwereld. 

Onveilig voelen in de instelling 

Voor haar onderzoek liep Sonderman een half jaar mee op twee afdelingen van verschillende jeugdzorginstellingen. Ze observeerde daar het gedrag van jongeren, sprak met ze en ondervroeg ze door middel van vragenlijsten. Sonderman concludeert dat de behandeling die de jongeren krijgen, bijvoorbeeld voor hun trauma, niet goed werkt als ze zich onveilig voelen in de instelling. Dan zijn ze eigenlijk nog steeds aan het overleven en kunnen niet openstaan voor de behandeling.

Gemengde groep 

Uit het onderzoek komt ook nog iets opvallends naar voren. Meisjes voelen zich veiliger wanneer de groep gemengd is, dus jongens en meisjes samen. “Dan is er toch iets minder meisjesvenijn.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk