Normal_student_studeren_laptop

Alle veertien Nederlandse universiteiten moeten sinds 1 juli een onafhankelijke ombudsman in dienst hebben, maar bij nog niet eens de helft is er een te vinden. De ombudsman moet universiteiten helpen om wangedrag als intimidatie, gesjoemel of racisme tegen te gaan. Acht van de veertien uni's zijn nog op zoek naar een passend persoon voor de functie, zegt de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Dit meldt NOS. 

Veertig procent van de promoverende studenten ervaart wangedrag door een promotor. Ze komen ermee in conflict, voelen zich gepest of buitengesloten. Ook zijn er zaken waar seksisme, racisme en seksueel grensoverschrijdend gedrag de hoofdrol speelden, weet NOS op 3 die ervaringen van ongeveer vierhonderd promovendi verzamelde.

Mentale problemen

Jonge wetenschappers krijgen een burn-out of depressie door hun ervaringen met promotors. Daarnaast is een onveilig werkklimaat niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de wetenschap, stelt het Promovendi Netwerk. “Er worden bijvoorbeeld fouten verzwegen, of er staan auteurs op artikelen die daar niet horen, puur omdat die wetenschappers een publicatiedruk voelen”, zegt Rosanne Anholt van het netwerk. “Jonge wetenschappers worden zo de wetenschap uitgejaagd.”

Door: Nationale Onderwijsgids