Normal_uva__universiteit_amsterdam

Nederlandse scholieren die komend schooljaar psychologie willen studeren aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) moeten hopen dat ze een plekje krijgen. Er blijken namelijk twee keer zoveel internationale studenten geïnteresseerd te zijn in die studie aan de UvA. Onder meer onderwijsminister Ingrid van Engelshoven zet vraagtekens bij deze ontwikkeling. Zij wil dan ook met de universiteit in gesprek. Dat meldt het AD.

Er hebben zich voor psychologie bij de UvA 1260 internationale studenten aangemeld. Het aantal studenten uit Nederland is de helft daarvan. Plaats is er maar voor datzelfde aantal: 600 studenten. Dat het aantal buitenlandse studenten voor psychologie zo enorm is toegenomen komt waarschijnlijk omdat de studie volgend studiejaar in het Engels gegeven zal worden. Pas als Nederlandse studenten dat zelf aangeven, worden sommige werkgroepen in het Nederlands gegeven. Alleen in Utrecht kunnen psychologiestudenten overigens nog volledig hun colleges volgen in het Nederlands.

In een reactie laat minister Van Engelshoven weten de kwaliteit van het onderwijs en de toegankelijkheid voorop te stellen, ook wat betreft de internationalisering. Ze wil van de UvA wel graag weten waarom er voor een opleiding is gekozen die volledig in het Engels zal plaatsvinden. Ook de voorzitter van de sectie psychologiestudenten van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) en de oud-voorzitter van de Landelijke studentenvakbond (LSV) maken zich zorgen om de gevolgen van die grote aanwas internationale studenten. Eerder deze maand zei de rector magnificus van de UvA de groei van de groep internationale studenten juist tegen te willen houden.

De UvA zelf maakt zich nog geen zorgen, maar erkent dat het aantal buitenlandse aanmeldingen hoger is dan gewenst. Volgens Ingmar Visser, onderwijsdirecteur psychologie, hoeven studenten uit Nederland zich echter geen zorgen te maken. Hij verwacht dat er vrijwel voor allen van hen plek is. Ondanks dat het volgens de wet niet mogelijk is om Nederlandse studenten voor te trekken op buitenlandse, wil de Amsterdamse universiteit er toch alles aan doen om de Nederlandse studenten niet te benadelen. Bovendien blijkt volgens Visser vaak dat studenten uit ons land beter scoren op de selectietoets, waardoor ze hoger op de toelatingslijst komen dan hun internationale leeftijdsgenoten.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids