UvA-gebouw Roeterseilandcampus door honderden demonstranten bezet

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het gaat om het zogeheten ABC-gebouw. De demonstranten roepen leuzen zoals 'our university' (onze universiteit). Het is niet duidelijk met welke intentie de demonstranten het gebouw betreden.

Meerdere tenten zijn opgezet in de hal van het gebouw, ziet een ANP-verslaggever. De centrale hal van het gebouw, waar ook de rechtenfaculteit van de Amsterdam Law School zit, staat vol met demonstranten. Met een trommel wordt herrie gemaakt. Vuilniszakken vol kampeerspullen worden het gebouw binnengehaald en neergezet door mensen met gezichtsbedekkende kleding, aldus de verslaggever. Het protest wordt binnen voortgezet, ook door leuzen te scanderen en spandoeken en Palestijnse vlaggen op te hangen.

Nog geen reactie van de UvA 

De politie zegt bij het protest aanwezig te zijn om ervoor te zorgen "dat de demonstratie veilig verloopt". Onder meer de 'vredeseenheid' van de politie is aanwezig. "Dat is een speciale eenheid in Amsterdam die vooral in contact staat met deze demonstranten", zegt de woordvoerder. De Universiteit van Amsterdam wilde nog geen inhoudelijke reactie geven.

Roeterseilandcampus 

Eerder op de dag verzamelden enkele duizenden demonstranten, bestaande uit onder meer studenten en medewerkers van de UvA, zich op de Roeterseilandcampus. Dat aantal slonk aan het begin van de middag tot enkele honderden demonstranten. De actie richt zich op de aanpak van eerdere studentenprotesten van afgelopen week, tegen de oorlog in Gaza. In diverse universiteitssteden, zoals Utrecht, Wageningen, Nijmegen, Groningen en Maastricht, vinden maandag demonstraties plaats. In sommige steden, zoals Eindhoven en Groningen, zijn tentenkampjes opgezet.

De demonstranten willen dat universiteiten de banden met Israëlische instituten verbreken, en met bedrijven die ervan protesteren.

Door: ANP