Logo_universiteit_maastricht_2

Voor de camera vertellen Coen Hemker, Vic Bonke, Job Cohen, Hans Philipsen, Arie Nieuwenhuijzen Kruseman en Gerard Mols hun herinneringen aan de begintijd van de Universiteit Maastricht (UM). De zes portretten zijn een vorm van oral history die op een unieke manier de wordingsgeschiedenis van de universiteit in Maastricht blootlegt. Hun verhalen worden geïllustreerd met prachtig archiefmateriaal waaronder foto’s en onlangs gevonden video-opnamen in kleur van de officiële openingsplechtigheid op 9 januari 1976 met onder andere Koningin Juliana en Sjeng Tans. Dat meldt Universiteit Maastricht.

De biochemicus Coen Hemker was rector van 1982 tot 1985. Hij behoort tot de eerste lichting professoren aan de UM. Al in 1973 wordt hij gevraagd om deel uit te maken van de kernstaf die de medische faculteit moet opzetten. In 1974 start de opleiding geneeskunde in Maastricht met 50 studenten. Pas in 1976 wordt de achtste medische faculteit officieel erkend. Hemkers motivatie om in 1982 de derde rector te worden was vooral omdat hij onderzoek op de agenda wilde zetten.

Vic Bonke volgde Coen Hemker in 1985 op als rector tot 1991.Ook hij was een man van het eerste uur. Hij werkte in het fysiologisch lab in Amsterdam toen hij in 1974 via Rob Reneman, de kersverse UM-hoogleraar Fysiologie, in Maastricht belandde. Bonke was de eerste rector die een grote wervingscampagne met advertenties in de landelijke dagbladen lanceerde. Geen enkele andere Nederlandse universiteit had dit ooit gedaan. Hierdoor groeide de universiteit in vijf jaar van 2500 studenten naar 6000 studenten.

Ook nieuw in het UM webmagazine een uitgebreid portret van Beatrice de Gelder, hoogleraar Social and Affective Neuroscience. Ze onderzoekt vragen als: Hoe herkennen we de lichaamsuitdrukkingen van emoties? Wat is daar de hersenbasis van? Zo is haar onderzoeksgroep de enige in Nederland die prosopagnosia (gezichtsblindheid) bestudeert, waarbij het probleem is dat mensen geen gezichten herkennen. Ze is een wetenschapper met uitgesproken ideeën die geniet van problemen die ze niet begrijpt. “We zitten de hele tijd te doen alsof we rationele, bewuste keuzes maken, maar je moet vertrouwen hebben in je onderbewuste.”

Op www.maastrichtuniversity.nl/jubileum  zijn de volledige video-interviews te bekijken.

© Nationale Onderwijsgids