Normal_universiteit_maastricht_2

De Universiteit Maastricht heeft aangekondigd te stoppen met het opleiden van geneeskundestudenten uit Saudi-Arabië. Dit heeft de Faculty of Health, Medicine and Life sciences besloten, omdat ze niet meer aan de eisen van de Saudische regering willen voldoen. Hiermee komt ook een einde aan het programma van de Saudische overheid om studenten met King Abdullag Scholarships van 32.000 euro per persoon naar de Universiteit Maastricht te sturen, zo meldt de universiteit. 

Sinds de start van het programma in 2007 blijkt de onderlinge relatie tussen de faculteit en de Saudische regering al moeizaam te zijn. De regering stelde verschillende eisen, bijvoorbeeld dat de studenten les zouden krijgen in het Nederlands in plaats van Engels. Ook zou de overheid zich intensief bemoeien met waar de studenten op stage gingen en moest er bijna per student toestemming gevraagd worden voor een stageplaats. “We hadden het gevoel klem te zitten. Waren we bezig met de ontwikkeling van een internationaal Global Medicine programma of waren we bezig de Saudische overheid tevreden te houden?”, zegt Jan-Joost Rethans, opleidingsdirecteur bij geneeskunde. 

De Universiteit Maastricht was niet de enige universiteit die afspraken had met de Saudische regering. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft nog steeds afspraken met deze regering over het opleiden van geneeskundestudenten. De RUG zou nog steeds positief zijn over deze overeenkomst. Wel heeft de universiteit andere afspraken dan Maastricht had. Op de RUG krijgen de Saudische studenten les in het Nederlands, zodat ze hun coschappen in Nederland kunnen lopen. 

© Nationale Onderwijsgids