Normal_universiteit_wageningen

Met 27,7 miljoen euro subsidie staat eigenlijk de Technische Universiteit Delft bovenaan het lijstje van kennisinstellingen die Europees geldt ontvangen. Nog boven de Wageningse universiteit. Met researchonderdeel DLO meegerekend ontvangt de Wageningen University & Research (WUR) echter 46,8 miljoen subsidie en spant daarmee de kroon. Dit meldt de Gelderlander.

Al enkele jaren groeit de hoeveelheid subsidie die de WUR van Europa ontvangt. In 2011 kreeg de universiteit 38,4 miljoen, in 2012 44,1 miljoen. Volgens woordvoerder Simon Vink worden ruim 430 onderzoeksprojecten deels gefinancierd met Europese gelden. Subsidie uit internationale fondsen zoals de EU is nodig om te kunnen blijven concurreren met universiteiten in Amerika, aldus de woordvoerder.

De 46,8 miljoen euro die de universiteit vorig jaar ontving maakte ruim 13 procent van de totale omzet uit. “Dat is naar verhouding veel,” zegt Vink. “Ook binnen Europa zijn we een grote speler.” Een deel van de miljoenen die de WUR binnenkrijgt, komt uit het Europese fonds Erasmus dat bedoeld is om 300 studenten uit het buitenland in Wageningen te laten studeren. Een vijfde van het subsidiegeld wordt gebruikt voor onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids