Programma Schoolmaaltijden ontvangt politiek bezoek

De Nijmeegse Marijke Synhaeve (D66) bracht vrijdag 22 maart een bezoek aan de Talita Koemi-school (Nijmegen). Deze school, voor speciaal onderwijs, organiseert inmiddels al vijf maanden lang eten op school, dit kan de onderwijsinstelling realiseren door het geld dat zij ontvangen van het Programma Schoolmaaltijden van het Jeugdeducatiefonds, aldus Nieuws uit Nijmegen.

Marco Otten, leerkracht bij Talita Koemi, is het volledig eens met het feit dat eten verstrekken op scholen belangrijk is. “Naast dat de leerlingen meekrijgen wat gezonde voeding is, leren ze elke week weer nieuwe smaken kennen. Tijdens het voorbereiden van het eten werken de leerlingen aan sociale vaardigheden, zijn ze bezig met praktijk rekenen en wordt hun fijne motoriek versterkt.’’ 

Grootschalig onderzoek

Uit een onderzoek van Rijksoverheid blijkt dat dit programma de kinderen enorm vooruit helpt. Onder andere op het gebied van concentratie en actievere deelname tijdens de lessen. Alleen maken de scholen en ouders zich zorgen over de voortduring van het hele programma. Het Jeugdeducatiefonds heeft daarom een oproep gedaan aan de Tweede Kamer om voor de zomer uitspraak te doen. Hieruit moet duidelijk worden wat de voortgang is van het programma met de blik op het volgende schooljaar. Deze uitspraak moet duidelijkheid gaan opleveren voor de scholen.

Als school kom je in aanmerking voor dit programma als minstens dertig procent van de leerlingen uit een gezin komt met een relatief laag inkomen. Leerlingen die vanuit huis niet dagelijks een maaltijd kunnen nuttigen omdat dit niet vanzelfsprekend is, krijgen vanuit school een maaltijd aangeboden. Er doen inmiddels landelijk zo’n 2000 scholen mee aan het programma, maar er komen meer dan 700 scholen in aanmerking voor het programma. Deze scholen doen nu nog niet mee en worden opgeroepen zich aan te melden via de website van het Programma Schoolmaaltijden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema