Buschauffeurs speciaal onderwijs staken vandaag opnieuw

Kinderen in Nederland kunnen vandaag niet altijd naar het speciaal onderwijs of dagbesteding. Chauffeurs die bij de vakbond van FNV zijn aangesloten, gaan opnieuw staken. In oktober staakten ze ook al, de chauffeurs staken nog steeds voor een betere cao. Dat meldt Metro. 

Half november hielden chauffeurs van vakbonden FNV en CNV samen een regionale staking in Noord-Holland, Overijssel, Gelderland en Zeeland. De vakbonden spraken daarna met de werkgevers over een nieuw cao-voorstel. CNV accepteerde dat voorstel, maar de FNV wees het aanbod af. Twee weken geleden was daar de tweede actiedag verspreid over het hele land.

Meerdaagse staking 

De FNV wil dat chauffeurs volledig worden doorbetaald bij ziekte. De vakbond dreigt dan ook met een meerdaagse staking in januari als de werkgevers niet over de brug komen. Diezelfde werkgevers houden zich vast aan de cao-afspraken die gemaakt zijn met CNV. De kinderen die nu door de staking het hardst worden getroffen zijn voornamelijk kinderen met ADHD, autisme, of het syndroom van Down. 

Arriva 

Niet alleen de chauffeurs staken vandaag, ook de medewerkers van Arriva in Friesland staken vandaag. Morgen volgt dan een staking op het spoor in de provincie Groningen en maandag op het spoor in Zuidoost Drenthe. De stakers eisen 10 procent loonsverhoging en regelingen om de werkdruk te verminderen. De werkgevers kwamen meerdere afspraken, volgens de FNV, niet na. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk