Meningen verdeeld over het vieren van Sint-Maarten dit jaar

"In griezelkostuum of met een lampion langs de deuren lopen? Doe het dit jaar niet." Die dringende oproep doet de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. In de hoofdstad en omliggende plaatsen geldt het hoogste risiconiveau en het aantal coronabesmettingen neemt nog steeds toe. Daarom vraagt de veiligheidsregio om deze keer niet op straat Halloween (31 oktober) en Sint Maarten (11 november) te vieren. Dit meldt ANP.

Amsterdam

Normaal gaan ouders met kinderen in groepen langs de deuren om een liedje te zingen en zo wat lekkers te 'verdienen'. Dat is nu geen goed idee, omdat in groepen de kans op verspreiding van het virus groot is, zegt de veiligheidsregio. "Als we nu onze sociale contacten en het aantal bewegingen in straten en buurten beperken, kunnen we volgend jaar Halloween en Sint Maarten weer samen vieren." Maar ouders zijn uiteraard zelf verantwoordelijk om een afweging te maken, aldus de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.
 

Groningen

In Groningen wordt door de Veiligheidsregio aangeraden om als kind 1,5 meter afstand houden tot de voordeur en de groepjes en het aantal begeleiders zo klein mogelijk te houden. “Laat met een lampion of windlicht zien dat kinderen aan kunnen bellen. Geef bij de deur 1,5 meter afstand aan, bijvoorbeeld met stoepkrijt. En geef het liefst voorverpakte traktaties." Winkeliers wordt dit jaar afgeraden om mee te doen aan Sint Maarten.
 
Premier Mark Rutte zei dinsdagavond nog dat het lopen met lampionnen langs huizen op Sint Maarten alleen in kleine groepen zal kunnen, evenals het vieren van pakjesavond op 5 december.
 
Door: Nationale Onderwijsgids